Maton valinta

Maton valinta 

Maton valintaan vaikuttavat sisustustyyli, lattian väri, tila ja kalusteiden koko. Sopivin matto löytyy helpoiten, kun valintaa tehdessä kiinnittää huomioita muutamiin oleellisiin seikkoihin.


Matto olohuoneeseen

Olohuoneet ja oleskelutilat saavat matoilla kauniin ilmeen ja matot luovat toivottua tunnelmaa. Tekstiilit akustoivat tilaa, kovat pinnat kalusteet, seinät ja lattiat lisäävät kaikua, matto rauhoittaa tilan äänimaailmaa. Musiikin tai vaikkapa television äänenlaatu paranee matolla.

Maton materiaaliksi olohuoneeseen suositaan miellyttävän tuntuisia luonnonkuituja, kuten villaa ja pellavaa. Nukkamatot ja villamatot luovat pehmeää tunnelmaa tilaan.

Olohuoneen maton koko suunnitellaan usein kalusteiden mukaisesti. Parhaan lopputuloksen saa riittävän suurella matolla. On aina parempi valita yksi iso matto kuin kaksi pientä. Maton tulee olla selkeästi pidempi kuin sohva. Jos matto ja sohva ovat samanpituiset, matto näyttää tilaa katsottaessa sohvaa lyhyemmältä.

Matto olohuoneessa sitoo kalusteet yhteen. Matto kannattaa sijoittaa osittain sohvan alle tai oikein suuressa huoneessa kalusteet voivat olla kokonaan maton päällä. Kunnollinen matto on helppohoitoinen, jota ei tarvitse usein liikutella. 

Matolla rajataan tilan funktiota. Kotien avoimissa pohjaratkaisuissa matolla on hyvä rajata oleskelutila omaksi tilakseen rikkomatta kuitenkaan tilan avaruutta.

Matot saa myös omien mittojen mukaan. Usein vakiokokoiset matot eivät sovellu nykyisiin koteihin. Mattojen vakiokoot ovat olleet samat vuosikymmeniä, samassa ajassa kotien tilat ovat muuntuneet usein avoimiksi olohuoneen, ruokailutilan ja muiden tilojen yhdistelmäksi. 


Matto makuuhuoneeseen

Makuuhuoneessa matto luo tilaa. Pehmeät miellyttävät materiaalit sopivat makuuhuoneeseen hyvin. Materiaalin tulee olla helppohoitoinen. Laadukas nukkapintainen matto makuuhuoneessa ei sähköisty ja on helppo imuroida ja siistiä.

Tekstiilit akustoituvat makuuhuonetta ja matolla on tässä iso rooli. Makuuhuoneesta saadaan matolla hiljaisempi ja siellä on mukava viettää aikaa.

Riittävän suuri matto luo ylellistä ilmettä. Matto voi hyvin mennä vuoteen alle. Esimerkiksi 200×300 cm kokoinen matto soveltuu hyvin 160/180×200 kokoisen vuoteen alle. Sijoita matto jättämällä lattiatilaa yöpöydille, vuoteen kolmella reunalla matto tulee esiin n. 50 cm.

Kokolattiamatto makuuhuoneeseen luo sviittimäisen ja kauniin ilmeen. Tekstiililattia makuuhuoneessa luo pölyttömämmän huoneilman kuin kovilla lattiapinnoilla. Nukkapinta sitoo huonepölyä, pölyä ei leijaile yhtä paljon huoneilmassa. Laadukas materiaali ei sähköisty ja on helppo imuroida ja pitää siistinä.

Tekstiililattian asentaminen matoillamme on helppoa. Se voidaan laittaa vanhan lattian esimerkiksi laminaatti- tai puulattian päälle. Useimmiten riittää 2-puoleinen mattoteippi asennukseen kulkuväylille. Listat viimeistelevät ylellisen ilmeen. Suosittelemme ammattiasentajaa, kun matto halutaan liimata lattiapäällysteeksi.Matto ruokailutilaan

Ruokailutiloissa ja keittiöissä matot tuovat tilaan pehmeyttä ja luovat sopivaa akustiikkaa. Maton valinnassa korostuvat helppohoitoisuus, ryhdikkyys ja vesipestävyys. Kauniisti viimeistelty kantattu matto sopii hyvin ruokailutiloihin. Hapsut keräävät helposti muruja ja likaa. Sileäpintaisempi kudottu matto sopii ruokailutilaan.

Maton pitää pysyä hyvin paikallaan keittiön työtasojen läheisyydessä. 

Ruokailutiloissa oikeankokoinen matto vaatii suunnittelua. Matto ruokapöydän alle kannattaa mitoittaa vähintään metrin leveämmäksi kuin ruokapöytä. Maton olisi siis hyvä olla vähintään 50 cm pöydän kantta suurempi joka puolelta. Kun matto on riittävän suuri, tuolien jalat mahtuvat matolle. 

Jos suorakaiteen mallisessa pöydässä ei useimmiten käytetä pöydän päissä tuoleja, maton voi mitoittaa symmetrisesti sopivan kokoiseksi.

Pyöreät ja ovaalinmalliset pöydät toimivat hyvin samanmallisten mattojen kanssa. Maton tulee olla vähintään metrin leveämpi halkaisijaltaan kuin pyöreä pöytä. Matto pyöreän pöydän alle luo tilaan sisustuksellisuutta ja tuntuu mukavalta jalan alla.

Ruokailutila on sisustettu ihania hetkiä varten. Joskus pieniltä haavereilta ei voida välttyä, kun käsitellään ruokaa ja juomaa. Likaahylkivyyskäsittely matossa pelastaa monelta säikähdykseltä.


Matto eteiseen

Eteinen on käyntikortti kotiin, se luo ensivaikutelman koko kodin sisustuksesta. Matolta eteisessä vaaditaan paljon, sen pitää kestää hyvännäköisenä arjessa ja juhlassa.

Eteinen saattaa tuntua haastavalta maton mitoituksen osalta. Sisääntuloja koteihin on käytävämäisiä, isompia hallimaisia tiloja, eri muotoisia ja esimerkiksi osittain leveämpiä tiloja. 

Käytävät näyttävät paremmalta riittävän leveillä matoilla. Maton tulee olla vähintään ulko-oven levyinen. Lattiaa kannattaa jättää reunoille hieman (5-10 cm) näkyviin, näin tila näyttää avaralta ja on silti helppohoitoinen siistittäessä. Yleensä yksi matto toimii paremmin kuin useampi pienempi matto. Pitkissä käytävissä useammalla matolla voi rikkoa käytävän pituutta huonemaisemmaksi. Suositus on ettei yksittäinen käytävämatto olisi yli 450 cm pitkä. 8-10 metriä pitkä käytävä kannattaa toteuttaa kahdella matolla.

Eteismaton materiaaliksi soveltuvat hyvin kovemmat ja sileämmät pinnat. Sisal, paperinaruja muut kovat kudotut matot toimivat kovemmassakin kulutuksessa hyvin. Eteisen matto pitää olla likaa hylkivä ja helppo puhdistaa. 

Mallistomme on suunniteltu luomaan kokonaisuuksia, samoja sävyjä saat eri kodin tiloihin jatkumaan eteisestä eteenpäin. Käytävissä kodin sisällä tuo ylellistä ilmettä myös lyhyt nukkaiset matot.

Luo kotisi sisääntulosta kaunis ja sisustuksellinen. 


Anna lattian näkyä

Jos sinulla on kaunis lattia ja pidät siitä, anna sen näkyä! Voit käyttää mattoja statement-tyylisesti esimerkiksi niissä paikoissa, joissa erityisesti kaipaat pehmeyttä ja lämpöä jalkojesi alle.

Kaikkein tärkeintä sopivaa mattoa valitessa on luottaa omaan makuunsa. Halutessasi voit unohtaa kaikki yllä olevat vinkit, jos koet ne rajoittaviksi. Voit kerrostaa lempimattojasi villisti päällekkäin, käyttää niitä vain haluamissasi paikoissa tai valita maton, joka peittää lattian seinästä seinään. Kotisi on sinua varten.