Mattojen hoito-ohjeet

Mattojen hoito-ohje


Oikein hoidettuna matostasi on sinulle iloa pidempään. Mattomme on suunniteltu täyteen elämään, kohtaamaan arjen rasitusta ja juhlan ihailua. Imuroi matto säännöllisesti ja poista irtolika mahdollisimman nopeasti.

Suurin osa matoistamme on vesipestäviä. Pese matto hellävaraisesti viileällä vedellä ja hienopesuaineella. Älä liota tai hankaa. Huuhtele huolellisesti runsaalla vedellä. Poista ylimääräinen vesi ja muotoile matto kosteana. Kuivata ilmavasti tasossa.

Lumipesu on myös hyvä tapa puhdistaa ja raikastaa matto. Jäähdytä matto ensin ulkona ja heitä se lumihankeen ja hankaa pintaan puhdasta lunta. Toista muutaman kerran ja vie matto kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Ethän taita pohjattua mattoa. Kun kierrät sen rullalle, rullaa pohjaus sisäänpäin.


Villamatot

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti, älä tamppaa tai puistele mattoa. Mikäli puistelet mattoa voimakkaasti, voivat maton päätyompeleet tai loimet katketa ja matto purkaantua.

Käytä villamaton imurointiin aina sileää mattosuulaketta. Emme suosittele robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat vahingoittaa hapsuja.

Huomaathan, että etenkin alkuun villamatto voi pölytä. Käytössä maton pinta kuitenkin tiivistyy ja pölyäminen vähenee. Ole siis alkuun kärsivällinen, ja imuroi mattoa kevyesti kuteen suuntaisesti (poikittain), vältä hankavaa liikettä. Riippuen maton käyttöpaikasta ja kulutuksesta, pinnan tiivistymiseen voi mennä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Villamatto kuluu tasaisemmin, jos kääntelet sitä säännöllisesti. Osa kudotuista villamatoistamme on kaksipuoleisia, eli voit käyttää mattoa molemmin puolin.

Villa hylkii luonnostaan likaa, joten se on helppo pitää puhtaana. Puhdista pienet tahrat tuoreeltaan rasvapitoisella Marseille- tai sappisaippualla. Voit poistaa irtolian tahra-alueelta esimerkiksi kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella.

Noudata villamattojen pesussa ensisijaisesti matossa olevaa pesuohjetta. Vaikka villamatto kestääkin usein vesipesua tasossa, moni valmistaja suosittelee matolle vain kuivapesua. Pese ylipäätään villamattoja vain tarvittaessa. Turha peseminen liuottaa villan omaa likaahylkivää rasvaa nopeammin ja kuivattaa mattoa. Kuivettunut matto voi hapertua ja pölytä enemmän.

Talvipakkasella lumihankipesu raikastaa villamaton ja vähentää muuta pesun tarvetta. Vie matto ulos ja anna sen jäähtyä kunnolla, ennen kuin heität lumihankeen. Voit käännellä mattoa puhtaassa pakkaslumessa, ja heittää hieman lunta myös maton päälle. Harjaa lumi maton pinnasta pehmeällä harjalla ja anna maton kuivahtaa hetki sisällä rullattuna, ennen kuin laitat sen takaisin lattialle.Puuvillamatot

Hoida puuvillamattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Perinteiset puuvillamatot ovat usein molemmin puolin pidettäviä, mikä lisää maton käyttöikää ja pesuvälejä.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti, älä tamppaa tai puistele mattoa. Mikäli puistelet mattoa voimakkaasti, voivat maton päätyompeleet tai loimet katketa ja matto purkaantua.

Imuroi matto sileällä mattosuulakkeella. Emme suosittele robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat nostaa kuteen päitä ja lankoja maton sisältä. Lisäksi hapsut voivat katketa ja jäädä kiinni pyöriviin harjaksiin.

Nukkapintaiset puuvillamatot on tärkeää imuroida ennen käyttöönottoa, jotta maton nukka suoristuu ja irtopöly vähenee.

Matto toimitetaan usein tiiviiseen pussiin pakattuna, joten se voi aluksi tuoksua voimakkaastikin. Tuoksu hälvenee yleensä muutamassa viikossa, ja mattoa kannattaa tuulettaa ulkona kuivalla säällä. Kosteus voi voimistaa tuoksua.

Puuvilla on materiaalina imukykyistä ja matto voi likaantua herkästi. Suojakäsittely matto/tekstiilisuojasuihkeella tekee maton pinnasta likaa hylkivän. Pienet tahrat on näin ollen helpompi puhdistaa matosta paikallisesti.

Pese koko matto vain tarvittaessa. Puuvillamatto pehmenee usein pesussa ja matto menettää ryhtiään. Turha peseminen kuluttaa myös maton pintaa ja haalistaa helposti värejä. Pese ja pyyhi tahrat tuoreeltaan nihkeällä nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina) tai sienellä. Muista pyyhkiä tahraa aina sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Mikäli tahra-alue on iso tai tahra ei lähde helposti pyyhkimällä, suosittelemme koko puuvillamaton pesua. Erityisesti luonnonvalkoisten ja vaaleiden puuvillamattojen ensimmäisessä pesussa tulee olla huolellinen. Ennen ensimmäistä pesua vesikin voi jättää mattoon kellertävän tai ruskean värjäymän/tahra-alueen.

Kastele matto kauttaaltaan huolellisesti ja levitä veteen liuotettu pesuaine matolle. Muista käyttää viileää, maksimissaan 30-asteista vettä. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla kuteen suuntaisesti (poikittain) ja huuhtele matto useaan kertaan runsaalla vedellä, kunnes matosta valuva vesi on puhdasta. Kuivata matto varjossa, mielellään tasossa. Raitamatto olisi hyvä kuivata raitojen suuntaisesti (poikittain), etteivät raitojen värit leviä, etenkin jos ripustat maton vettä valuvana tuuletustelineen päälle. Älä kuivata mattoja pyykkinarulla, sillä kosteisiin mattoihin tulee herkästi venymiä.

Kuosittele puuvillamatto kosteana, jotta se oikenee ja asettuu lattialle nopeammin. Rullaa matto tiukalle rullalle ja pyörittele sitä tasoa/ lattiaa vasten. Myös ylimääräinen vesi poistuu kätevästi matosta rullaamalla. Matonpesupaikoilla on usein käytössä mankeli, millä ylimääräisen veden voi puristaa pois. Muista vielä oikaista maton hapsut ja pöyhiä nukka, etenkin bohomatoissa, etteivät ne kuivuessaan jää paakkuisiksi ja takkuun.

Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton hapsut jäävät pesun jälkeen ruskeiksi, pese matto tai vain maton hapsut uudelleen. Huomaathan, että puuvillamatot kutistuvat ensimmäisessä pesussa erityisesti leveyssuunnasta.


Viskoosimatot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Viskoosimaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele viskoosimatoille robotti-imurin käyttöä, sillä se kuluttaa maton pintaa ja voi vahingoittaa maton hapsuja. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä kevyt harjaus pehmeällä harjalla, esimerkiksi samettisella vaateharjalla, riittää irrottamaan irtopölyn ja roskat.

Huomaathan, että etenkin alkuun viskoosimatto voi pölytä. Käytössä maton pinta tiivistyy ja pölyäminen vähenee. Imuroi uusi matto ennen käyttöönottoa kevyesti myötäkarvaan, vältä imuroidessa hankaavaa edestakaista liikettä.

Viskoosimatoille suositellaan ammattimaista pesua pesulassa. Pieniä tahroja voi viskoosimatosta pyyhkiä myötäkarvaan nihkeällä nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina). Vesi voi aiheuttaa viskoosimattoihin näkyviä läikkiä/tahroja, mitkä näkyvät herkästi etenkin yksivärisissä matoissa. Voit suojakäsitellä viskoosimaton tekstiili- tai mattosuojasuihkeella. Maton puhtaanapito helpottuu, kun sen pinta hylkii paremmin vettä ja likaa. Matto raikastuu kotona kätevästi myös kuivapesujauheella tai imurointipuuterilla. Jauhe levitetään matolle ja annetaan vaikuttaa matolla vähintään puoli tuntia, kunnes se voidaan imuroida pois. Varmista tuotteen soveltuvuus ensin pienelle huomaamattomalle alueelle, ennen kuin levität tuotetta koko matolle.


Sisalmatot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Sisalmaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Sisalmatot ovat erittäin kestäviä ja tarkoitettu kuiviin sisätiloihin. Säilytä mattoa aina oikea puoli ulospäin rullattuna, jolloin matto oikenee paremmin lattialle, eikä pohjaan tule venymiä.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Tuuletustelineellä voit pehmeällä harjalla irrottaa matosta irtopölyn ja roskat. Myös kuivuneet tahrat voi saada irti matosta kevyesti harjalla rapsuttamalla.

Vältä lateksipohjaisen sisalin ulosvientiä pakkasella, jotta pohja ei kuivu ja murene ennenaikaisesti.

Sisal on herkkä kosteudelle ja voi kutistua ja kupruilla kastuessaan. Etenkin pohjaamaton sisal voi reagoida voimakkaasti osittain kastuessaan. Maton suojakäsittely voi vähentää kupruilua ja kutistumista maton kastuessa. Myös maton puhtaanapito helpottuu, kun sen pinta hylkii paremmin vettä ja likaa.

Sisalille suositellaan ammattimaista pesua pesulassa. Pienet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Poista irtolika tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Ole huolellinen, sillä jos matto kastuu pohjaa myöten, se voi kupruilla tahran kohdalta. Voit myös kokeilla tahran poistoa harjaamalla pintaa hellävaraisesti pehmeällä harjalla tai sienellä. Tämä toimii yleensä parhaiten jo kuivuneisiin tahroihin.


Nukkamatot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Nukkamaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Imuroi ja tuuleta nukkamattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Imuroi matto rauhallisin vedoin, jotta imuri ehtii imeä roskat myös nukan tyveltä, näin mattoon ei keräänny pölyä ja roskaa. Emme suosittele nukkamatoille robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivä harjas kuluttaa maton pintaa ja voi avata nukan kierrettä. Tuuletustelineellä voit kevyesti kopistella mattoa pohjapuolelta, jotta nukan juuressa olevat roskat irtoavat. Älä kuitenkaan puistele mattoa. Nukkamatto kuluu tasaisemmin, jos kääntelet sitä säännöllisesti paikallaan.

Käytä maton pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja liuota pesuaine veteen. Älä harjaa mattoa, jotta nukan kierre ei aukea. Huuhtele matto useaan kertaan runsaalla vedellä, kunnes matosta valuva vesi on puhdasta. Kuivata matto varjossa, mielellään tasossa, jos mahdollista. Isoille matoille suosittelemme ammattimaista pesua pesulassa.

Kuosittele matto kosteana, jotta se oikenee ja asettuu lattialle nopeammin. Rullaa matto tiukalle rullalle ja pyörittele sitä tasoa/lattiaa vasten. Myös ylimääräinen vesi poistuu kätevästi rullaamalla. Matonpesupaikoilla on usein käytössä mankeli, millä ylimääräisen veden voi puristaa pois matosta. Oikaise ja pöyhi nukka kevyesti sormilla haromalla, ettei se kuivuessaan jää paakkuiseksi ja takkuun.


Hamppu- ja Juuttimatot

oida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Hamppu- tai juuttimaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Hamppu- ja juuttimatot voivat alkuun tuoksua melko voimakkaasti, mutta tuoksu hälvenee ajan kuluessa. Voit tuulettaa mattoa kuivalla ilmalla. Huomaa, että kosteus voi voimistaa tuoksua.

Imuroi, tuuleta ja harjaa mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele hamppu- ja juuttimatoille robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat nostaa kuteen päitä ja lankoja maton sisältä. Tuuletustelineellä voit pehmeällä harjalla irrottaa matosta irtopölyn ja roskat. Myös kuivuneet tahrat voi saada irti matosta kevyesti harjalla rapsuttamalla.

Noudata aina matossa olevia pesuohjeita. Pääsääntöisesti hamppu- ja juuttimatoille suositellaan ammattimaista pesua. Etenkin isojen mattojen pesussa turvaudu pesulaan.

Mikäli maton voi pestä itse, pese matto hellävaraisesti pehmeällä harjalla tasossa. Hamppu- ja juuttikuidut imevät itseensä runsaasti vettä, joten matoista tulee märkänä usein painavia. Käytä pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja mietoa pesuaineliuosta. Muista huuhdella matto useaan kertaan runsaalla vedellä, kunnes matosta valuva vesi on puhdasta. Älä pelästy, sillä alkuun huuhteluvesi voi olla keltaista tai jopa ruskeaa. Kuivata matto varjossa mahdollisimman tasaisella alustalla. Vältä maton venyttämistä sekä pesu- että kuivatusvaiheessa. Kuosittele kostea matto hellävaraisesti rullaamalla ja siirtele raskasta mattoa vain rullattuna, ettei se vahingoitu.


Sileäksi kudotut matot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Sileäksi kudotun maton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele matoille robotti-imurin käyttöä, sillä se kuluttaa maton pintaa ja reunakanttauksia. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä kevyt harjaus pehmeällä harjalla usein riittää irrottamaan irtopölyn ja roskat. Pohjaamattoman maton pohja voi olla karhea tai liukas eri lattiapinnoilla, joten suosittelemme maton alle liukuestettä.

Pienet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Poista irtolika tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Toki voit kätevästi pestä isommat tahra-alueet paikallisesti kylpyhuoneessa väljällä vedellä myös osasta mattoa, sillä etenkin pohjaamattomat matot ovat läpäiseviä ja kuivuvat nopeasti. Kääri matto löyhälle rullalle oikea puoli ulospäin ja kuivata matto pystyssä. Huolehdi, että lattiaa vasten oleva reuna ei käänny.

Vältä maton turhaa pesua ja pese vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Sileäksi kudottu matto pehmenee pesussa ja menettää ryhtiään. Tarvittaessa käytä maton alla liukuestettä tuomaan lisäryhtiä ja pitoa. Myös maton pinta kuluu pesussa, joten matto likaantuu käytössä herkemmin. Maton voikin pesun jälkeen suojakäsitellä tekstiili- tai mattosuojasuihkeella, mikä tekee jatkossa hoidosta helpompaa, kun maton pinta hylkii vettä ja likaa.

Käytä maton pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja pese matto pehmeää harjaa käyttäen miedolla pesuaineliuoksella. Huomaa, että sileäksi kudotuissa matoissa pintasidos kulkee useimmiten loimensuuntaisesti pystysuunnassa. Huuhtele matto huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Kuivata matto tasossa tai tuuletustelineellä auringolta suojassa. Älä ripusta mattoa narulle, ettei siihen tule venymiä. Sileäksi kudottu matto kuivuu nopeasti.

Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton päädyt jäävät pesun jälkeen tummemmiksi, ei mattoa ole huuhdeltu tarpeeksi. Pese koko matto tai vain maton päädyt uudelleen.


Lateksipohjaiset matot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Lateksipohjaisen maton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele matoille robotti-imurin käyttöä, sillä se kuluttaa maton pintaa ja reunakanttauksia. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä maton pohja voi jopa revetä. Kevyt harjaus pehmeällä harjalla riittää usein irrottamaan irtopölyn ja roskat. Vältä lateksipohjaisen maton ulosvientiä pakkasella, jotta pohja ei kuivu ja murene ennenaikaisesti.

Pienet tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan. Poista irtolika tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella.

Vältä maton turhaa pesua. Pese mattoa vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Pesu kuivattaa maton pohjausta ja voi saada sen murenemaan nopeammin.

Käytä maton pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja pese matto pehmeää harjaa käyttäen miedolla pesuaineliuoksella. Huuhtele matto huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Kuivata matto tasossa tai tuuletustelineellä auringolta suojassa. Älä ripusta mattoa narulle, ettei siihen tule venymiä. Lateksipohjainen matto kuivuu melko nopeasti, mutta älä kiirehdi laittamaan sitä suoraan kuivumasta/telineeltä lattialle, jotta pohja ei jää kiinni lattiaan.

Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton päädyt jäävät pesun jälkeen tummemmiksi, on matto todennäköisesti huuhdeltu huolimattomasti, joten pese matto tai vain maton päädyt uudelleen.


Lampaan- ja Häräntaljat

Hoida taljaa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Lampaan- ja häräntaljan saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Taljat toimitetaan tiiviiseen muoviin viikattuina, joten anna niiden suoristua lattialla tai muulla tasaisella pinnalla ennen käyttöönottoa. Etenkin alkuun taljat voivat tuoksua melko voimakkaasti. Tuoksu hälvenee yleensä muutamassa viikossa ja taljaa voi tuulettaa ulkona kuivalla säällä. Kosteus voi kuitenkin voimistaa tuoksua. Vältä myös suoraa auringonpaistetta, sillä se voi aiheuttaa värimuutoksia taljaan ja kuivattaa sitä. Myös tehokas lattialämmitys kuivattaa taljan nahkaa, mikä voi aiheuttaa pölyämistä tai jopa karvojen irtoamista.

Imuroi ja tuuleta taljaa säännöllisesti. Imuroi taljaa aina myötäkarvaan sileällä matto- tai tekstiilisuulakkeella. Emme suosittele taljoille robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat taljan pintaa ja voivat jopa katkoa karvoja. Tuuletustelineellä voit pehmeällä harjalla harjata taljasta irtopölyn ja roskat. Myös kuivuneet tahrat voi saada irti taljasta kevyesti harjaamalla.

Kääntele häräntaljaa paikallaan, jotta se kuluu tasaisemmin. Vältä taljan käyttöä paikoilla, missä siihen kohdistuu paljon kulutusta.

Lampaantaljat huopuvat käytössä mattona tai istuinalusena. Voit kevyesti harjata ja selvitellä takkuuntunutta nukkaa lemmikkieläimille tarkoitetulla metallipiikkisellä kammalla tai karstamaisella harjalla.

Lampaantaljoille suositellaan kemiallista pesua pesulassa ja häräntaljoille ainoastaan kuivapesua. Puhdista pienet tahrat tuoreeltaan rasvapitoisella Marseille- tai sappisaippualla. Voit poistaa irtolian tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa myötäkarvaan, vältä hankausta. Pyyhi lopuksi tahra-alue puhtaaseen veteen kostutetulla nihkeällä liinalla (mikrokuituliina). Vältä taljojen puhdistuksessa veden käyttöä, sillä vesi aiheuttaa nahan kovettumista ja talja voi helposti kuivana revetä. Kuivunutta taljaa voi hoitaa ja elvyttää erityisillä nahanhoitotuotteilla taljan nurjalta puolelta. Älä koskaan aseta juuri huollettua taljaa suoraan lattialle tai muille huokoisille pinnoilla. Noudata aina hoitotuotteiden käyttöohjeita.


Käsin solmitut matot

Aito käsin solmittu matto säilyttää paremmin arvonsa ja pysyy kauniina, kun käsittelet sitä oikein. Näillä ohjeilla saat pidettyä itämaisen käsin solmitun maton puhtaana ja raikkaana.

Uudesta käsin solmitusta matosta voi lähteä alkuun jonkin verran nukkaa ja pölyä matossa käytetystä langasta ja nukan pituudesta riippuen. Tästä ei kannata huolestua, sillä se on maton ominaisuus ja kuuluu etenkin alussa asiaan. Maton pinnan ja pohjakudoksen on hyvä antaa tallaantua ja tiivistyä rauhassa, joten ensimmäisten käyttökuukausien aikana maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin kevyesti harjata mattoa pehmeällä harjalla myötäkarvaan. Tämä lisää maton kestävyyttä. Harjaa silkkimattoa myötäkarvaan pehmeällä harjalla aina tuuletuksen yhteydessä, esimerkiksi samettinen vaateharja on tähän riittävän hellävarainen. Älä vie silkkimattoa suoraan auringonpaisteeseen, sillä maton värit voivat haalistua. Silkkimatoille emme suosittele imurointia. Jos kuitenkin imuroit mattoa, käytä siihen pienintä imutehoa ja herkille tekstiileille tarkoitettua suulaketta. Imuroi silkkimattoa vain sileään myötäkarvaan, älä edestakaisin hangaten. Tahrat on hyvä imeyttää tuoreeltaan joko talouspaperiin tai muuhun imukyiseen liinaan. Puhdista tahraa aina ulkoreunoilta sisälle päin, ettei tahra-alue leviä. Muista nukan suunta ja pyyhi tahraa myötäkarvaan, älä hankaa. Käytä puhdistuksessa mietoon pesuliuokseen kostutettua liinaa, älä koskaan laita puhdistusainetta suoraan matolle. Lopuksi pyyhi tahra-alue puhtaaseen veteen kostutetulla nihkeällä liinalla, vältä veden käyttöä.

Villa hylkii luonnostaan likaa, joten se on helppo pitää puhtaana. Puhdista pienet tahrat käsin solmituista villamatoista tuoreeltaan rasvapitoisella Marseille- tai sappisaippualla. Voit poistaa irtolian tahra-alueelta esimerkiksi tylpällä esineellä, kuten kenkälusikalla. Kostuta pehmeä sieni tai mikrokuituliina, painele kevyesti ja pyyhi tahraa kevyesti sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Muista nukan suunta, pyyhi mattoa vain myötäkarvaan, älä hankaa. Pyyhi lopuksi tahra-alue veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina), yleensä pientä aluetta ei varsinaisesti tarvitse huuhdella. Kuratahrat lähtevät parhaiten niiden kuivuttua, kevyesti myötäkarvaan harjaamalla. Tämä onnistuu helpoiten tuuletuksen yhteydessä ulkona. Imuroi mattoa aina sileällä mattosuulakkeella. Emme suosittele käsin solmituille matoille robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa, maton hapsut voivat vahingoittua.

Pese mattoa vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Turha peseminen liuottaa villan omaa likaahylkivää rasvaa nopeammin ja kuivattaa mattoa. Kuivettunut matto voi myös hapertua ja alkaa pölytä enemmän.

Talvipakkasella tehty lumihankipesu raikastaa käsin solmitun villamaton ja vähentää muuta pesun tarvetta. Vie matto ulos ja anna sen jäähtyä kunnolla, ennen kuin heität lumihankeen. Voit käännellä mattoa puhtaassa pakkaslumessa, ja heittää hieman lunta myös maton päälle. Harjaa lumi maton pinnasta pehmeällä harjalla ja anna maton kuivahtaa hetki sisällä rullattuna, ennen kuin laitat sen takaisin lattialle. Lumihankipesu kirkastaa värejä ja antaa matolle raikkaan tuoksun.

Käsin solmitun itämaisen maton hapsut ja reunat kuluvat usein muuta mattoa nopeammin. Maton hapsut tai kulunut reuna kannattaa korjata, ennen kuin matto alkaa purkaantua enemmän. Korjauksissa kannattaa välttää koneellisesti tehtäviä korjauksia, mitkä heikentävät maton arvoa. Käsin solmitut aidot matot kannattaa korjata käsin ja kääntyä tarvittaessa ammattilaisen puoleen. Hyvin tehty korjaus ei alenna maton arvoa.


Terassi- ja Kuramatot

Hoida mattoa oikein, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Helppohoitoisen kura- tai terassimaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana näillä ohjeilla.

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti. Käytä imuroidessa sileää mattosuulaketta. Emme suosittele matoille robotti-imurin käyttöä, sillä se kuluttaa maton pintaa ja reunoja. Älä puistele tai tamppaa mattoa, sillä maton pohja voi jopa revetä. Kevyt harjaus pehmeällä harjalla riittää usein irrottamaan irtopölyn ja roskat. Vältä lateksipohjaisen maton ulosvientiä pakkasella, jotta pohja ei kuivu ja lähde murenemaan ennenaikaisesti.

Vältä maton turhaa pesua. Pese mattoa vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi. Myös pesu kuivattaa maton pohjausta ja voi saada sen murenemaan nopeammin.

Käytä maton pesussa viileää maksimissaan 30-asteista vettä ja pese matto pehmeää harjaa käyttäen miedolla pesuaineliuoksella. Mikäli käytät painepesuria, käytä leveää suulaketta ja kevyempää painetta, jotta et vaurioita maton pohjausta. Huuhtele matto huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Kuivata matto tasossa tai tuuletustelineellä auringolta suojassa. Älä ripusta mattoa narulle, ettei siihen tule venymiä. Lateksipohjainen matto kuivuu melko nopeasti, mutta älä kiirehdi laittamaan sitä suoraan kuivumasta/ telineeltä lattialle, jotta pohja ei jää kiinni lattiaan.

Terassimatot ja ulos tarkoitetut matot, kuten Ruohomatto, voivat olla paikoillaan ympäri vuoden. Älä kuitenkaan irrota tai taita alustaansa jäätyneitä tai kohmeisia mattoja, sillä matot voivat vaurioitua ja revetä.